Horeca

Bitcoins, altcoins, wallets. Na deze handleiding weet u wat het allemaal inhoud. Ook vertellen wij wat u nodig heeft om van start te gaan met het afrekenen in cryptovaluta.

Bitcoins als technologie is bedacht als ruilmiddel, als alternatief voor fysiek geld. De huidige cryptovaluta eigenaren zijn naarstig opzoek naar mogelijkheden om deze valuta te gebruiken als betaalmiddel/ruilmiddel. Wij laten u zien hoe makkelijk het is om cryptovaluta te accepteren, zodat u morgen al kunt beginnen.

Eerste stap: experimenteer

Het beste advies wat wij u kunnen geven is, experimenteer met cryptovaluta. Bedenk u altijd dat cryptovaluta door de koersschommelingen een risicovolle bezitting is. Hou het dus leuk en gebruik hiervoor geen geld wat u niet heeft.

Als u een cryptovaluta heeft gekocht, kunt u bijvoorbeeld op 2 computers (computer/laptop/tablet/mobile) een wallet installeren en proberen wat coins van de éne walet naar de andere over te maken. U krijgt zo wat ervaring en ziet dat het eigenlijk niets meer is dan het walletID (uniek portemonnee-betaaladres), die u door middel van een QR code kunt scannen (zodat u niet het hele adres hoeft over te typen), het aantal munten moet opgeven en op 'verzend' drukken.

De vraag naar acceptatiepunten voor cryptovaluta is enorm. U heeft een extra verkoopargument als u cryptovaluta accepteert. Gebruik het dus in uw commerciële uitingen zoals advertenties en op socialmedia.

Cryptovaluta bespaard u transactiekosten en laat u genieten van de betaalmogelijkheden van morgen.

Succes!

 

Wil u zich opgeven voor de overzichtspagina op BitcoinInDeHoreca.nl, kijk dan hier.

Voordelen

Lage transactiekosten

U betaald vaak per download van uw bankafschrift, per regel, per pin transactie bovenop uw bank 'abonnement'. Cryptovaluta snijdt diep in deze kosten. Ook heeft u kosteloos een overzicht van uw transactiegeschiedenis. De transactiekosten worden betaald als vergoeding voor het gebruik van het netwerk van de cryptovaluta. Bespaar ook op het afstorten.

Digitaal

Niet meer afromen, geen kasverschillen, duidelijke transactielogboek. Cryptovaluta is het betaalmiddel van de toekomst en ook steeds meer kassa-leverancier integreren het in het verkoopsystemen zoals bijvoorbeeld https://www.bitkassa.nl.

Extra verkoopargument

Iedereen staat te springen om verkooppunten. Zet het in uw advertentie of plak de sticker op uw deur om kenbaar te maken dat u cryptovaluta accepteert.

Spaarpotje

Cryptovaluta is voor menigeen al een leuke spaarpot geworden. U kunt cryptovaluta betalingen direct als privé opname boeken waardoor u direct gebruik maakt van de koerswijzigingen. Of u kunt uw cryptovaluta-kapitaal zakelijk aanwenden voor zakelijke aankopen. Kijk hier voor horecaleveranciers waar u met cryptovaluta kunt betalen.

Risico's

Een nieuwe technologie adopteren wil ook zeggen investeren. En zoals bij elke investering, een goede voorbereiding is het halve werk.

Risico

Cryptovaluta is een risicovolle bezitting. De koers schommelt nog erg, de technologie is nieuw dus;

  • Spreid uw risico. Zowel in verschillende cryptovaluta als wel de hoeveelheid geld die u in cryptovaluta steekt. 
  • Cash op tijd. Zet uw geld op tijd om.
  • Gebruik maar een beperkt gedeelte van uw vermogen. Gebruik/leen geen geld wat u niet bezit.

Tijd voor implementatie

Wilt u cryptovaluta accepteren, dan bespaard het u veel tijd en ergernis als u hier van te voren goed over nadenkt. Gebruik de checklist zodat u niets vergeet.

Koersverschillen

Cryptovaluta is nieuw en de waarde fluctueert. Er vanuit gaande dat de inkomsten uit cryptovaluta maar klein beginnen en het aantal ontvangst moment is gespreid in de tijd spreid u uw risico. Let wel op hoeveel u totaal, aan risico, in de digitale pot wilt hebben.

Administratie

Hoe u de cryptovaluta opneemt in uw boekhouding bepaald ook hoeveel extra werk u aan deze valuta heeft. Wanneer u het cryptovaluta zakelijk aanwend zal u dit regelmatig moeten herwaarderen in uw boekhouding want het is dan zakelijk bezit.

Wilt u zich deze rompslomp besparen, dan kunt u de betaling direct als privé opname aanwenden. U moet dan wel de dan geldende koers nemen uit het economisch verkeer. U administreert (bijvoorbeeld schrijft op het kassabonnetje), betaald cryptovaluta, hoveelheid en soort munt en de opmerking 'privé opname'. Als u éénmaal voor één manier van handelen heeft gekozen, kunt u dit niet zomaar wijzigen.

AFM

Waarschuwing AFM; https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/juni/virtuele-valuta

(AFM is die partij die geen bedrijf een strohalm in de weg legt, maar als de burger een ruilmiddel buiten het bankwezen heeft in één keer kritisch wordt).

Woordenlijst

Het is niet noodzakelijk om de Bitcoin technologie zelf te begrijpen. Het is ook niet noodzakelijk de technologie van de pin-automaat te begrijpen om ermee te betalen.
 

Coins  
Bitcoin (BTC) Eerste cryptovaluta die is gemaakt met de technologie: Bitcoin.
Altcoins Alle cryptovaluta, behalve Bitcoin.
Cryptovaluta Alle cryptovaluta (virtuele munten) zoals o.a. de Bitcoin (BTC) zelf, Ripple (XRP), Gulden (NLG), Etherium (ETH). Ook wel cryptocoins/coins genoemd.
   
Wallet  
Wallet Computerprogramma of online dienst waarbij u toegang heeft tot uw coins. Een digitale portemonnee.
WalletID Het adres van uw wallet. Dit is een uniek betaaladres. Voor elke cryptovaluta heeft u een andere wallet en dus walletID nodig!
Confirmation Bevestiging dat de betaling in de wallet is 'aangekomen'.
   
Handel  
Exchange Beurs waar cryptovaluta wordt verhandeld. Vaak handelt u dan in dollars (USD) of handelt u coins met Bitcoin (BTC)
   
Technologie Het is niet noodzakelijk onderstaande te begrijpen om Bitcoins te gebruik
Bitcoin De technologie die nodig is om cryptovaluta te maken waarbij de 'administratie' wordt opgeslagen in een blockchain. Er zijn forken van Bitcoin, maar ook nieuwe code met soortgelijke en soms nieuwe functionaliteit.
Blockchain Een keten van blokken (opslagruimte) waarbij er een systeem is waarbij de integriteit, aan de hand van de transacties, kan worden gecontroleerd. Omdat deze blockchain gekopieerd is en bestaat over meerdere servers wordt de integriteit bewaakt. Alle transacties zijn te herleiden naar eerdere transacties.
Fork Er wordt van bestaande software een kopie gemaakt van de broncode en hier wordt onder een andere naam mee verder gegaan. De reeds bestaande code blijft (meestal) ook bestaan.

Wallets

Wil een klant betalen, dan heeft de klant enkel uw WalletID nodig. De WalletID is een uniek betaaladres wat aan elke Wallet is gekoppeld. Vaak ook te zien als QR code. Een QR code ziet er als volgt uit (zie plaatje rechts).

Uw walletID bestaat uit meer dan 25 cijfers en letters. Het is niet te doen deze over te tikken.

Zorg dus;

  • Uw QR code en WalletID op papier heeft geprint zodat de gebruiker deze kan scannen en controlleren.
  • Uw QR code en WalletID's op uw website heeft staan voor overige gevallen.

Het enige nog wat u dan nog nodig heeft is een mogelijkheid om te controlleren of de betaling is aangekomen. U kunt vertrouwen op de wallet van de klant en kijken of deze bevestigd. Dit kan natuurlijk ook een nep applicatie zijn! Beter is het om de eigen wallet toegankelijk te hebben zodat u het saldo op uw eigen wallet ziet.

Let op! Voor elke cryptovaluta heeft u een andere wallet nodig! U kunt geen Ripple (XRP) coins ontvangen op uw Gulden (NLG) wallet!

Wallet op mobiel/tablet/computer

U kunt op uw baliecomputer de walletsoftware zetten of een mobiel/tablet die u enkel voor cryptovaluta betalingen gebruikt. U heeft deze wallet niet nodig om toegankelijk te maken voor de klant. De klant heeft aan uw WalletID genoeg. U kunt op uw eigen wallet controleren of het saldo aankomt. Omdat uw wallet vatbaar is voor diefstal en dus kan worden gestolen/verloren dient u deze regelmatig af te romen. Als iemand de wallet kan openen, kan deze ook een backup maken en heeft deze persoon ook toegang tot de wallet/coins!

Wallet online

Voor verschillende munten zijn online wallets. Soms zijn er ook derde partijen die wallets bouwen. Zorg altijd dat u zeker weet dat u de juiste wallet gebruikt! Ga als u het zeker wilt weten naar de website van de cryptovaluta zelf om te controlleren of de desbetreffende Wallet inderdaad bij die cryptovaluta hoort!

Wallet bij een exchange/beurs

Naast de wallet zelf installeren door middel van een applicatie, kunt u ook een wallets gebruiken bij uw cryptovaluta-exchange (beurs). Dit zijn handelsplaatsen waar u uw munten kunt omzetten naar andere cryptovaluta, dollars of euro's. U kunt hier ook kijken of de transactie van de klant is ontvangen. Let wel op dat niet iedere exchange de wallet continue up-to-date heeft en hier dus soms een vertraging in kan zitten. Als de vertraging te lang is, is deze wallet geen optie voor uw klanten omdat u niet bijtijds de transactie kan controlleren. Voordeel is dat de wallet achter een inlog zit en enkel diegene met de inloggegevens erbij kan.

Let op!

  • Maak altijd een backup van uw wallet en sla deze buitenpandig op! Uw saldo staat niet op de backup. De backup bevat de sleutel.
  • Geef uw wallet niet uit handen. Iemand met toegang kan een backup maken! Sommige wallets kunt u beschermen tegen het onbeheerd een backup kunnen maken door middel van een password.
  • Room de wallet regelmatig af. Als iemand toch toegang krijgt tot de wallet of de computer wordt gestolen is de schade beperkt.
  • Gebruik bij online wallets en exchanges altijd dubbele authenticatie. Dat wil zeggen dat u naast een gebruikersnaam en wachtwoord nog een authenticatie manier hebt. Bijvoorbeeld per SMS of met de Google Authenticator mobiele app.

Administratie

Wilt u de risico's en voordelen van cryptovaluta privé aanwenden of zakelijk.

Privé

U kunt, zeker makkelijk bij kleine ondernemingen, de betaling van de klant direct gebruiken als privé opname. U dient dan de waarde van de munt in economisch verkeer te gebruiken (huidige koers) en als de klant dan betaald, dit moment (datum/tijd) direct zien als privé opname voor het bedrag van de rekening. Dit dient ook in de boekhouding hetzelfde moment (datum/tijd in uw boekhouding) te zijn. Schrijf op het bonnetje direct de valutasoort en aantal en bewaar de kopie apart voor (kas)controle aan het einde van de dag.

Daarnaast wijst u een knop op uw kassa toe als 'afrekenpost' (zoals 'op rekening', 'cash' en 'pin') zodat u aan het einde van de dag de saldo's kunt controleren.

Zakelijk

Wanneer u uw cryptovaluta aanwend als zakelijk bezit dient u net als bij privé een knop toe te kennen aan de kassa zodat u aan het einde van de dag de saldo's kunt controleren. Omdat het zakelijk bezit is, verschijnt het ook op uw balans. De waarde van uw cryptovaluta moet u dan regelmatig herwaarderen. Zowel de koerswinst als koersverlies zijn dan zakelijk. Ook kunt uw digitale munten gebruiken om zakelijke aankopen te doen. Kijk hier voor adressen.

Dus!

  • Bedenk goed van tevoren of u uw cryptovaluta zakelijk of privé wilt aanwenden. U dient hier consequent in te zijn en kunt dit niet zomaar wijzigen.
  • Werk een procesbeschrijving uit zodat u dit ook aan de belastingdienst kunt laten zien.
  • Bespreek het met uw boekhouder.

Valuta & wisselkoers

De keuze van uw munt wordt beperkt door de snelheid waarmee de bevestiging van de transactie komt. In het Engels noemen we dit confirmation.

De Bitcoin (BTC) munt zelf heeft minimaal 10 minuten nodig voordat er een bevestiging komt. Deze cryptovaluta valt dus af om te gebruiken bij u in de horeca. U wilt direct kunnen controleren of de betaling binnen is.

Coins die steeds vaker worden genoemd onder andere omdat de bevestiging snel is, zijn de;

  • Ripple (XRP),
  • Etherium (ETH),
  • Litecoin (LTC)
  • en onze trots de Nederlandse Gulden (NLG).

Het kost u niets extra als u meer verschillende cryptovaluta wilt accepteren. U krijgt als u de cryptovaluta zakelijk aanwend wel een paar extra balansposten maar dat zal qua beheerskosten niet teveel oplopen. U spreid zelf uw risico van koerswisselingen wanneer u meerdere munten ondersteund en het verhoogd de mogelijkheden voor de klant. Als u één tablet heeft voor alle wallets, maakt een extra wallet niet zoveel uit. Dat is één extra app. Ook bij online wallets is vaak genoeg keuze in verschillende cryptovaluta. Denk hier goed over na. U kunt altijd nog uw selectie van acceptatie van cryptovaluta aanpassen.

Checklist

Checklist

  • Experimenteer
    • Maak een wallet aan op uw computer (desktop/tablet/mobile).
    • Koop cryptovaluta.
    • Maak cryptovaluta over naar een andere wallet op een andere computer/dienst.
    • Maak een back-up van de wallets.
    • Vraag een collega horeca ondernemer om te experimenteren om ervaring uit te wisselen.
  • Maak een selectie van welke cryptovaluta u wilt accepteren als betaalmiddel.
    • Bepaal de voorwaarden van het betalen met cryptovaluta;
      • Mag het volledige bedrag van de rekening worden betaald in cryptovaluta, is er een maximum of een deel/percentage?
      • Wat is de wisselkoers die u gebruikt. Waar kan men deze zien.
      • Wilt u nog andere voorwaarden stellen?
    • Communiceer bovenstaande voorwaarden op de website en bij de kassa/entree en eventueel op de kassabon zelf. Indien u adverteert met de betaalmogelijkheden, verwijs dan voor de voorwaarden naar uw website.
  • Wallets
    • Maak de wallets aan (installeer de software, of kies een online dienst)
    • Maak een back-up van de wallet.
  • Organisatie
    • Schrijf het proces uit op een A4'tje zodat het personeel weet hoe te handelen. Schrijf hierop ook hoe/wie controleert dat de cryptovaluta ontvangen is. Hoe gaat u om met de bonnetjes zodat u de cryptovaluta-transacties kunt controleren. Zet op de kassabon bijvoorbeeld altijd het soort cryptovaluta, het aantal en de wisselkoers. Dit zowel voor de controle aan het einde van de avond, als voor de controle van de boekhouder en belastingdienst. Hoe verwerkt men de betaling op de kassa?
    • Maak een formulier met hierop de QR codes van de wallets en de WalletID's. Het is misschien een goed idee om op elk formulier één cryptovaluta te doen met hierop duidelijk de naam, afkorting, QR-code en WalletID. Dit zodat men niet per ongeluk de verkeerde walletID scant.
    • Neem de tijd voor uw personeel. Richt een avond in. Maak die avond wat munten over naar uw personeel hun persoonlijke wallet als dank en om ervaring op te doen. Als u als dank wat cryptovaluta geeft aan uw personeel, informeer dan uw boekhouder. Dit is dan een gift.
  • Administratief.
    • Bedenk of u uw cryptovaluta privé of zakelijk aanwend. Het voornaamste argument is, wilt u de koerswisselingen (winsten/verliezen op de koers) privé hebben of zakelijk. Overleg dit met uw boekhouder. Ook de consequenties (impact boekhouding, extra kosten boekhouding, risico's).
    • Maak een knop aan op de kassa als afreken-mogelijkheid
    • Hoe verwerkt u de cryptobetalingen in de boekhouding? Maak hiervoor een kleine procesbeschrijving, eventueel in overleg met uw boekhouder.
  • Promotie
    • Update uw bedrijfsgegevens op Uitgaanskrant.com (initiatiefnemer van Bitcoinsindehoreca.nl) zodat uw bedrijf op de overzichtspagina van Bitcoinsindehoreca.nl is te zien.
    • Schrijf een post op socialmedia dat u cryptovaluta accepteert.
    • Update uw website met de QR codes, WalletID's en voorwaarden.

 

Onderneming toevoegen aan bitcoinindehoreca

Indien u uw onderneming wilt toevoegen aan deze website, schrijf u dan gratis in op Uitgaanskrant.com.

Op Uitgaanskrant.com vindt u de optie 'cryptocurrency' wanneer u uw horeca-onderneming bewerkt. Indien u hier minimaal 1 cryptovaluta heeft geselecteerd, komt u automatisch op de overzichtspagina van BitcoinInDeHoreca.nl.

 

Uitgaanskrant.com is het landelijk gratis promotieplatform vóór de horeca, dóór de horeca.

Gratis!

  • Promoot gratis uw horecagelegenheid en uitgaans­evenementen.
  • Promoot uw thuisbezorgsite naar keuze!
  • Social media integratie, dus al uw evene­menten op o.a. Facebook en Twitter.

Kijk hier voor meer info of schrijf u direct in!
 

Start vandaag nog met het gratis promoten van uw horeca en evenementen.!